Het verleden van BNP Paribas Fortis en witwaspraktijken

Geplaatst op 09-02-2023

Categorie: Financieel

BNP Paribas Fortis is één van de grootste banken van België, en heeft een rijke en ingrijpende geschiedenis. In deze geschiedenis is er echter ook sprake geweest van witwaspraktijken, die hebben geleid tot een aantal negatieve gevolgen voor de bank en haar klanten.

Een kort overzicht van de geschiedenis van BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis is ontstaan in 1999, toen BNP (Banque Nationale de Paris) en Paribas samensmolten. Dit was het gevolg van een consolidatiegolf in de Europese financiële sector. BNP Paribas Fortis werd hierdoor één van de grootste banken in België en Frankrijk, en is nog steeds actief in beide landen.

Witwaspraktijken en de gevolgen

Echter, deze geschiedenis is niet zonder schaduwen. In de afgelopen jaren is er meerdere keren sprake geweest van witwaspraktijken bij BNP Paribas Fortis. In 2013 werd bekend dat de bank betrokken was bij het witwassen van geld uit drugsdealers en andere criminele activiteiten. Dit resulteerde in een boete van meer dan 8 miljoen euro van de Belgische overheid.

Dit was niet het enige voorbeeld van witwaspraktijken bij BNP Paribas Fortis. In 2019 werd bekend dat de bank ook betrokken was bij witwassen in verband met de verkoop van olie uit Venezuela, wat resulteerde in een boete van 90 miljoen euro van de Verenigde Staten.

Deze witwaspraktijken hebben niet alleen geleid tot boetes en negatieve publiciteit voor de bank, maar ook tot vertrouwensbreuk tussen BNP Paribas Fortis en haar klanten. Veel mensen vragen zich af of hun geld wel veilig is bij een bank die betrokken is bij criminele activiteiten. 

Maatregelen van de bank

BNP Paribas Fortis heeft sinds deze witwaspraktijken meerdere maatregelen getroffen om dit soort activiteiten in de toekomst te voorkomen. Zo heeft de bank haar interne controle- en beveiligingssystemen versterkt, en is ze begonnen met het trainen van haar medewerkers op het gebied van witwaspraktijken. Toch blijft BNP Paribas Fortis een erg onethische bank volgens mij, en kan je als klant toch beter eens twee keer nadenken als je deze organisatie blijft ondersteunen.